2020. február 23., vasárnap

Bányászlámpa - Bányamécses - KANÁLMÉCSES - KURIÓZUM! - Jelenlegi ára: 25 000 Ft

KANÁLMÉCSES - a felvidéki Aranyidkán /Zlatá Idka/ a 80-s évek elején, rézfoncával együtt kaptam egy idős szlovák házaspártól. Bányász ősök hagyatékaként került elő egy fészerzug rejtekéből: mikor, hol használták, nem tudták megmondani.  
Ez a típus a legelső fémmécses, ez váltotta fokozatosan az 1500-as években az agyagméceseket!
Valószínű: ez a megviselt mécses azon kevesek egyike /ha nem az egyetlen! /, ami hazánkban e tipusból fellelhető! Egy idézet Szemán Attila: Hagyományos nyiltlángú bányamécses Magyarországon c. tanulmányából:
"Feltűnik Agricola ábráin a legkezdetlegesebb fémlámpa az úgynevezett "Löffellampe", azaz kanálmécs is. Ez valóban csak fémből készíthető el. A felfele emelkedő szárával egybekovácsolt, esetleg egyetlen lemezből kialakított vagy összeszegecselt típus valóban egy meghajtott nyelü kanálhoz hasonítható. A metszeten jól látható, ez a folyamatos vonallal megrajzolt forma, a hozzá kapcsolódó akasztóhoroggal. Nem dönthető el hogy csuklósán vagy mereven kapcsolódik a horog a „ kanál nyeléhez", azaz a kengyelhez. Abból hogy ebben a helyzetben tartható, a mereven rögzített megoldásra következtethetünk... "
     Az utolsó, a 10. fotó az Unschlittlampen Öllampen Kerzenlampen c. német szakkönyből való, ami egy 18. századi korszerű kanálmécsest mutat be - majd ezt a típust általánosan felváltotta a zárt lámpatest és a föléje hajló kengyel...  
A kanálmécses mérete: 13x13 cm. a "kanálfej" és 13 cm. a kenygyelrész.
A lyukak, kimaródások ellenére stabil, masszív darab.


Jelenlegi ára: 25 000 Ft
Az aukció vége: 2020-03-14 16:33 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése